Holistisk – hvad er det egentligt?

Hvad betyder det egentlig, når vi siger, at vi arbejder holistisk?

Ordet holistisk stammer fra det det græsk ord ”holos” som betyder ‘hel’ eller ’hele’ – det er altså et andet ord for helhed.
Helhed er at vi tager alt i betragtning og ikke overhører eller overser noget. Det er en tilgang, hvor man betragter noget som en integreret og sammenhængende enhed, i modsætning til at se det som separate dele.

I en holistisk tilgang kigger vi ikke kun på individuelle dele, men også de måder, hvordan de her dele interagerer og påvirker hinanden som en helhed.
Det er en måde, hvor vi lærer at forstå, hvordan alle dele af noget – fysisk, mentalt, følelsesmæssigt eller endda i en større sammenhæng som samfundet universet – arbejder sammen for at skabe en harmonisk balance.

I en holistisk sundhedsforståelse vil vi altid arbejde ud fra en overensstemmelse med helheden.
ALT er i spil og krop – sind – ånd vægter lige meget, påvirker lige meget og skal tages med, når vi arbejder med holistisk behandling.

Vi arbejder med at kigge på alle dele af klientens liv, så vi får lagt hele puslespillet, og dermed kan give en behandling som tager hensyn til hele menneskets situation og ikke kun en lille del.
Vi lytter selvfølgelig til de symptomer/gener, som klienten fortæller om. Men vi lytter også til det, der bliver sagt indirekte. F.eks. når klienten siger ”jeg hader simpelthen vinter og kulde”, så ved vi fra den kinesiske medicin, at vi skal kigge nærmere på, om der er ubalance i nyrer/blære området – måske skal man hele tiden tisse, måske har man svært ved at sætte grænser eller noget helt tredje.
Hvordan er klientens sociale liv? Gift/single/børn/job/fritid alt er vigtigt. Har du f.eks. mistet en ægtefælle eller anden kær, og sorgen har sat sig, så kan det vise sig som hoste og ubalance i luftvejene.

Det er blot nogle eksempler på, hvad jeg mener, når jeg taler om, at vi arbejder holistisk.

Vi bliver påvirket af planeterne og universet. Bare tænk på hvordan mange har det omkring fuldmåne med uro, søvnløshed og rigtig mange tanker (eller måske er det idéer til nyt 😉 )

Så at arbejde holistisk bliver lidt ligesom at kigge på træet i skoven, som ikke har det godt. Træet i sig selv har rødder, en stamme, nogle grene og blade. Det er afhængigt af solen, som giver energi. Det har brug for jorden, der giver det næring. Det har brug for regnen, som giver næring til jorden. Det har brug for at de omkringstående træer ikke står for tæt, for så kan det ikke få plads til at vokse og udvikle sig. Det har brug for luften, så det kan optage noget CO2, som træet har brug for i sin proces. Hvis vi vil hjælpe træet, så skal vi altså kigge på alt det, der påvirker det for ALLE dele er vigtige dele, for at træet kan vokse.

Som behandler er vi med til at fremkalde klientens egen iboende helende kræfter og visdom. Vi tager hensyn til alle aspekter af klienten og situationen for at få en dybere forståelse for, hvad der er i spil, så vi kan opnå balance og trivsel.

Essensen af den holistiske tilgang er at anerkende, at elementerne i en helhed er mere end blot summen af deres individuelle dele, og at man kun kan få en dyb forståelse af noget ved at se på det i sin helhed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top