Er vi bare grådige?

Er vi grådige?

I går aftes læste jeg et opslag, som lige krævede, at jeg sænkede kaffe koppen og træk vejret en ekstra gang. For at mærke ind i, hvad det var, der triggede mig – og hvorfor.

Det der satte gang i mit indre var et opslag, hvor skoler der udbyder efteruddannelse til behandlere blev kaldt ”RAB-point sælgere”, og hvor vedkomne skrev ”indbringende RAB-point system”. Samtidig skrev vedkomne, at ”RAB-point er indoktrinering, magtmisbrug og grov udnyttelse af behandlerne til at få kanaliseret deres penge over i lommerne på favoriserede skoler, der herefter kvitterer med medlemmer til foreningen”.

Nederst i teksten skriver vedkomne at:

”RAB-point skal bekæmpes for behandlernes skyld, og hvis du er en kursusudbyder, der er drevet af passion for god undervisning og integritet, frem for profittænkning, så tag første skridt ud af RAB-Point systemet”.

Hold nu op for søndag-aften-godnat-læsning…

Og NEJ! Jeg plejer ikke at fare i blækhuset over den slags opslag. Normalt lader jeg dem bare gå, men jeg tænker, at det vist er tid til en mere nuanceret snak om det her RAB-point system, som lige nu diskuteres i øst og i vest.

For at slå en ting fast:

RAB point og hele RAB registreringsordningen er IKKE lavet for skolernes skyld!

Den er lavet for klienternes skyld.

Så vores klienter bare har en lille bitte chance for at sikre sig, at det er en behandler med en grundig faglig viden bag sig, som de lægger deres krop i hænderne på.

Vi er BEHANDLERE – og det betyder, at vi virkelig skal VIDE, hvad det er vi laver. Tænk sig hvis vi ikke havde en grundig uddannelse bag os, og bare kastede os over at stikke nåle i folk, lave zoneterapi, kranio sakral terapi  – så’n bare på ”gefül” og ud fra et weekendkursus… Altså jeg vil i hvert fald gerne sikre mig, at hvis mit hjerte skal opereres, så er det en hjertekirurg, der gør det og ikke én, der har læst en bog på biblioteket og mener, at hun sikkert kan gøre det. Eller tænk sig, hvis jeg nedsatte mig som tømrer? Altså min far har lært mig at bruge en hammer, en skruetrækker og jeg er mega god med en skruetrækker, men jeg er ikke tømrer 😊

Det er ikke et kvalitetsstempel med RAB beviset, men det er klients ENESTE mulighed for at sikre sig, at behandleren har en uddannelse, der lever op til et sæt minimumskrav.

JA, der vil være nogle, der bliver stødt over det, jeg skriver. Men jeg er helt ærlig ved at være lidt træt af, at vores fag – ja alle de komplementære fag – stadig bliver betragtet som ”arbejde for hjemmegående husmødre, der er i midtvejskrise og noget alle bare kan slå sig ned som”! Og vi er lidt selv ude om det. For i rigtig mange år har vi accepteret, at et weekend kursus er fint nok til at udøve zoneterapi.

Nå, tilbage på sporet, Tina 🙈

Lad mig slå noget fast:

  • Ja, jeg tjener penge på at udbyde kurser. Det håber jeg også, at du gør på det arbejde, du laver.
  • Ja, jeg udbyder RAB kurser – for jeg håber på, at jeg kan udbyde nogle kurser, som giver værdi og mening for zoneterapeuter. Det er min passion – jeg elsker at undervise, og jeg elsker at udvikle nyt. At det så samtidig kan bruges til, at den enkelte behandler kan få sine RAB-point(-timer), det er for mig win-win.
  • Ja, jeg mener, at RAB-ordningen OVERORDNET er ok.

MEN jeg er fuldstændig enig i, at vi bør have kigget bekendtgørelsen bag RAB ordningen igennem.

For det er ALT for let i dag at få lov til at RAB registrerer behandlere 😉 – blot man er mega god til at formulere sig på skrift. (Info: det er foreningerne der registrerer behandlerne)

Og ja, der har været en tendens til, at alverdens finurlige tiltag kunne anvendes til at få RAB-point.

I bekendtgørelsen står der, at det skal være relevant for faget – så for mig skal det være zoneterapi relevant.

Det er ikke relevant, at jeg sidder i en bestyrelse, eller tager på messe, eller læser englekort (medmindre jeg er englehealer) eller noget i den dur – der er jeg fuldstændig enig i.

Jeg ved, at vi i Danmark har RAB Forum – og de arbejder rent faktisk for, at behandlerforeningerne overordnet har en fælles ramme for, hvordan bekendtgørelsen skal administreres og dermed sikre vores KLIENTER for juks. Du ved – ord kan læses og tolkes på mange forskellige måder 😉 og lur mig, om du ikke kan finde en zoneterapeutuddannelse, hvor en stor del foregår online, for det er jo det papir, der bliver sendt ind til Sundhedsstyrelsen, der er gældende…… (godt det ikke er mine fødder….) – nå, sidespor igen – undskyld.

Samtidig arbejder de for, at der er KVALITET fremfor KVANTITET i både krav til uddannelse og efteruddannelse.

Så summa summarum:

  1. jeg mener, at RAB-ordningen er på sin plads, så vi sikrer, at vores klienter besøger en behandler, som har gennemgået en uddannelse, der lever op til et sæt af minimumskriterier, så klienten kan føle sig sikker.
  2. jeg mener, at bekendtgørelsen bør revideres – det er ca. 20 siden at bekendtgørelsen kom, så der er sket meget siden. Dels skal det være mere tydeligt, hvor meget og hvad, der må foregå online. Jeg mener ikke, at et håndværk udelukkende kan læres online, men vi skal være åbne for at dele af uddannelsen kan foregå online. vi er nok lidt tilbage ved hjertekirurgen… og så bør der kigges på kvalitet fremfor kvantitet.
  3. jeg mener, at det har sin berettigelse, at der er et krav om efteruddannelse, så man holder sin viden vedlige. MEN jeg anerkender også, at der er alt for stor variation i, hvordan de enkelte foreninger administrerer det.
  4. jeg udbyder zoneterapeut uddannelse med afsæt i den kinesiske medicin, men jeg tvinger dig ikke ind i en bestemt forening, når du læser hos mig. Du bestemmer selv, hvor du vil være henne.
  5. jeg udbyder efteruddannelse for zoneterapeuter, og det gør jeg udelukkende fordi, jeg elsker at undervise, jeg elsker at udvikle nyt og så satser jeg på, at mine kursister vælger mig og mine kurser, fordi de synes, det er spændende og kan bringe nye vinkler ind i deres klinikker.

 

Hvis jeg ikke har skræmt dig helt væk 🙏så vil jeg blot sige til dig, at alt hvad jeg gør, gør jeg fordi jeg ikke kan lade vær – jeg gør det ikke, fordi en bekendtgørelse eller en forening siger, at jeg ’skal’, så min integritet er helt på plads.

Og nej, jeg har ikke tænkt mig at gå i ’klinch’ med nogen og lade blækhuset flyde over på de sociale medier, men min overbevisning er, at der altid er to sider af den samme sag, og jeg tror på, at hvis vi kunne finde ud af at arbejde sammen, så ville vi nå rigtig, rigtig langt i den alternative/komplementære verden – og måske nærme os mere anerkendelse og lydhørhed fra det etablere system. Det er en anden snak – som kunne blive til endnu en lang mail 😂

Jeg håber, at vi sammen kan være med at styrke vores fag – alle de komplementære fag – og jeg håber af hele mit hjerte, at vi i fællesskab kan være med til at sprede alle de gode historier, som vores klienter kommer med.

Nu vil jeg ønske dig en ganske fornøjelig ny uge.

Alt er godt 🙏

Kærligst Tina

PS – jeg kender rigtig mange dygtige behandlere, som IKKE er RAB-registrerede! Nogle har valgt ikke at lade sig RAB-registrere – selvom de kunne – og heldigvis har vi det frie valg i Danmark.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top